Çocuklarda tuvalet eğitimi de çocukluğun en büyük başarılarından biridir. Çocuklar yürümeye başlamaları ile hayatlarında birçok değişiklikler olur. Kendini kontrol edebilmesi, dengede durabilmesi, kendi başına yemek yiyebilmesi ve en önemlisi de kendini ifade edebilmesi öz güvenini artırır. Peki tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır. Bu süreç içerisin de ne gibi bir yol izlemeliyim diye düşünen anneler bebeğinizi nasıl ki diş çıkarması, başını dik tutması, destekli/desteksiz oturması yada yürümesini takip ettiğiniz gibi bebeğinizin aslında tuvalet eğitimine de hazır olup olmadığını takip edebilirsiniz.
Bebeklerde tuvalet eğitimine kaç yaşında başlanmalı en uygun zaman nedir gibi sorular ebeveynleri düşündürebilir. Ama aslında bebeğiniz kendini ifade etmeye başladığında hal ve hareketlerinden bunu anlayabilirsiniz. 18. aydan sonra tuvalet eğitimine başlanabilir.
Bebeğiniz tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını aslında bir şekilde belli eder. Bezden rahatsız olduğunu, kaka yaparken utanıp rahatsız olduğunu belli ediyor, ıslak ve kakalı bez ile dolaşmaktan rahatsız oluyorsa, pantolonunu aşağı indirebiliyor, iş ve kaka ayrımını yapabiliyorsa yada öğle uykularında bezin kuru olması gibi durumlar bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir.
Çocuklarda tuvalet eğitimine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bir kaç husus var. Bunlar basit gibi görünse de bebekler için önemli!
Bebeğinizin artık bez kullanmayacağını ona iç çamaşırı kullanması gerektiğini ve artık büyüdüğünü anlatmalısınız. İlgisini çekeceği iç çamaşırları tercih ederek başlayabilirsiniz.
Tuvaleti nasıl kullanması gerektiğini göstermelisiniz. Babanın oğluna, annenin ise kızına bu süreç içerisinde yardımcı olması daha rahat bir ortam sağlayacağından çocuğun güven kazanmasına yardımcı olur.
Birlikte lazımlık seçebilirsiniz. Öncelikle lazımlık tan başlayıp ardından çocuklar için üretilen lazımlık kapaklarından temin edebilirsiniz.
En önemlisi bu süreç içerisinde anne babanın sabrı olabildiğince yüksek olmalıdır. Çocuğunuz altına kaçırdığı takdirde ona kızmamalı nötr bir davranış sergilemelisiniz.
Ve bu yolda ilerlemek istiyorsanız bez kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bu Konu İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Akıllı Telefon Bağımlığı İle Mücadele
Bir anda tuvalet eğitimi vermeyi unutun. Bu süreç yavaş yavaş ilerlemeli. Ona izin verin çünkü daha önce hiç yapmadığı bir şeyi yapmasını istiyorsunuz ve bu onun için çok zor.
Bu Konu İlginizi Çekebilir : Çocuklarda Uyku Düzeni İçin Yapılması Gerekenler
Tuvalet eğitimi 3-6 ay arasında etkili bir sonuç verebilir. Ancak gece kaçırmaları olabilir. Her çocuğun gelişimi farklıdır bu yüzden ebeveynlerin bu süreç içerisinde hem birbirlerine hem de çocuklarına destek olmaları gerekir. Tuvalet eğitimi verirken kaba ve zorlayıcı cezalardan kaçınmalısınız.
Bebeğimin tuvalet eğitimine 2 yaşına yaklaşırken başladım. Benim için gerçekten çok zor bir süreç oldu. Bu zaman içerisinde sürekli altına kaçırma tuvaletten kaçma , çişini söylememe hatta alaturka wc den korkma oldu. Gerçekten zor bir süreç, herkese kolaylık versin şuan 4 yaşında ve atlattık. Darısı sizlere 🙂